Gezond beach hair | Zo bescherm je je haar tegen zon, zee en zand

We hebben al heel wat mooie, zonnige dagen gehad dit voorjaar maar de echte vakantieperiode moet natuurlijk nog beginnen. De tijd van urenlang op het strand kuieren in bikini, met een zonnebril op en de nodige zonnecrème bij de hand om onze huid te beschermen. Maar hoe zit het eigenlijk met ons haar, hoe kunnen we voorkomen dat ons mooie beach hair verandert in een droog bosje stro onder invloed van zon, zee en zand?

beach hair

Een hele dag afwisselend je haar onder het zeewater dompelen om het vervolgens aan de zilte zeelucht te laten drogen levert je dan wel van die mooie, beachy golven op maar het is ook nefast voor je haar. Zowel het zout in het water als de zon zorgen ervoor dat de haarschubben gaan openstaan en er vocht onttroken wordt aan je haar. Daardoor raakt je haar permanent beschadigd en de kans is dan ook groot dat je na de zomer naar de kapper zal moeten om een flink stuk van je haar te laten knippen.

Wil je toch mooi beach hair dat ook gezond blijft aanvoelen, ga dan op zoek naar een goeie sea salt spray. Zo’n spray bevat naast zouten ook een aantal oliën en andere ingrediënten die je haar beschermen en die de haarschubben sluiten. Als je dagelijks sea salt spray gebruikt zal je haar er uiteindelijk ook droog van worden maar voor af en toe is dit een prima oplossing.

Je kan ook zelf beach spray maken als je wilt, je hebt slechts 4 ingrediënten en een spray flacon nodig. Dit is wat je nodig hebt:

1 eetlepel kokosolie, om je haar te hydrateren
Een kop warm water
3 eetlepels zeezout, voor textuur
1 eetlepel haargel, voor fixatie

Doe eerst de kokosolie in een kom, voeg dan warm water toe. Roer tot de kokosolie is opgelost en voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Vul je sprayflacon op en verdeel de spray in je haar. Je kan nu beach waves maken met de haardroger of je kan een twist in je haar maken die vastzet bovenop je hoofd gedurende minstens een uur. Wanneer je de knot losmaakt heb je prachtig, wavy beach hair.

beach hair

Helemaal niet in contact komen met zeewater is soms moeilijk te vermijden, uiteindelijk wil je gewoon genieten van je vakantie en met je hoofd onder water in de zee of in het zwembad plonzen. Om de schade dan toch een beetje te beperken zou je voor het zwemmen eerst leave in conditioner in je haar kunnen aanbrengen en je haar vervolgens goed nat maken met gewoon water. Je haar is als een spons en als die al verzadigd is met een mix van leave in conditioner en schoon water zal het veel minder zout zeewater opnemen.

Er bestaan speciale beschermende sun sprays met SPF die zowel je haar als je hoofdhuid beschermen tegen de zon. Het voordeel van zo’n zonnespray voor je haar is dat het ook de kleur van geverfd haar beschermt, zo hoef je na je vakantie niet meteen naar de kapper om je vervaagde haarkleur bij te werken. Sommige sprays kun je ook gebruiken op nat haar en zijn dus perfect om te gebruiken meteen na het zwemmen.

beach hair

Ben je geen waterrat en ga je gewoon genieten van een dagje strand dan kun je je haar het beste beschermen door een lage knot te maken en vervolgens een mooie zomerhoed op te zetten. Op die manier ben je bovendien beschermd tegen zonneslag want je hoofd blijft lekker koel.

Heb jij binnenkort een strandvakantie gepland?

6 Reacties

 1. 11 juni 2018 / 3:46 PM

  Handig zo’n spray! Al vind ik beach haar soms ook wel lastig. Toen ik een weekje surfen was kreeg ik soms de klitten er amper uit!

 2. 11 juni 2018 / 7:39 PM

  Thanks voor de tips, ik kan dit zeker gebruiken na een dagje strand haha.

 3. 11 juni 2018 / 8:51 PM

  Nee geen strandvakantie gepland, maar ik ben wel altijd op zoek naar tips om mijn haar te verzorgen.

 4. 12 juni 2018 / 2:22 PM

  Ik ben niet zo’n fan van het strand, maar beach hair vind ik heel erg mooi. Handig zo’n spray!

 5. 12 juni 2018 / 9:35 PM

  Oh, wat een leuke tip zeg! Ik ben niet zo’n strandpersoon in de zomer, maar de zilte lucht kan in de winter ook best vervelend zijn. Dus dan kan ik dit ook wel gebruiken!

 6. 13 juni 2018 / 9:09 AM

  Erg handig deze tips. Ik zit straks voor 3 weken non stop in de zon dus ik kan wel wat bescherming gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *