Haaruitval – oorzaken en oplossingen

Aan het einde van de zomer/begin van de herfst verliezen erg veel mensen meer haar dan gewoonlijk. Haaruitval kan dus seizoensgebonden zijn maar kan ook andere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van haaruitval over het hele hoofd (dus meestal zonder kale plekjes) gaan we hier bespreken.

Haaruitval oorzaken

Wanneer heb je haaruitval?

In artikels op internet en in tijdschriften spreekt men meestal pas over haaruitval bij meer dan 100 uitgevallen haren per dag, dit klopt echter niet. Voor mensen met erg veel haar is 100 haren per dag heel normaal terwijl dit voor iemand met dun (weinig) haar heel erg veel is. Dus of je nu 20 haren of 100 haren per dag verliest, als het meer is dan anders dan heb je haaruitval.

Haaruitval door hormoonschommelingen

Veel vrouwen krijgen na een bevalling of door het wisselen van of stoppen met de anticonceptiepil last van haaruitval. Dit is heel normaal en de haaruitval stopt na 3 tot 6 maanden.

Haaruitval door ziekte

Wie onder narcose is geweest of hoge koorts heeft gehad kan na enkele weken tot maanden ook last krijgen van haaruitval. Ook deze vorm van haaruitval stopt na enkele weken vanzelf.

Haaruitval door vitaminetekorten

Een veelvoorkomende vorm van haaruitval bij vegetariërs: haaruitval door een tekort aan ijzer, vitamine b12 of andere vitamines of mineralen. Ben je vegetariër en heb je haaruitval laat dan zeker eens je bloed testen. Deze vorm van haaruitval stopt pas nadat de tekorten zijn aangevuld.

Haaruitval door stress

Ook door stress (bvb examenperiode of emotionele stress) kun je haaruitval krijgen. Als de stress weg is stopt na enkele weken de haaruitval.

Erfelijke haaruitval

Vaak zie je dit bij mannen in de vorm van inhammen of een kale plek op het achterhoofd. Maar ook vrouwen kunnen lijden aan deze vorm van haaruitval. Bij vrouwen valt het haar meestal uit op het hele hoofd, zonder kale plekken. Aan deze vorm van haaruitval kan weinig gedaan worden, het haar zal steeds dunner worden en op termijn kan een pruik een oplossing zijn.

Seizoensgebonden haaruitval

En tot slot is er deze onschuldige vorm van haaruitval die na enkele weken weer verdwijnt. Probeer gezond te eten, voldoende water te drinken en zeker niet te stressen want ook dit veroorzaakt weer haaruitval!Hopelijk hebben jullie iets aan mijn artikel gehad en ben je binnenkort van je eventuele haaruitval verlost.
Vond je dit artikel nuttig? Deel het op social media.

RelatedPost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *