Zo verliep de overstap van Blogspot naar WordPress

Begin januari gooide ik het roer om en wou ik mijn blog verhuizen naar WordPress, onder een nieuwe naam. Op tientallen websites wordt stap voor stap uitgelegd hoe je je blog van blogspot naar wordpress kunt overzetten maar ik was vooral benieuwd naar ervaringen van bloggers zelf. Omdat heel veel mensen op termijn willen overstappen leek het me leuk om een artikel te schrijven over mijn ervaringen, zo kan ik je misschien wat vertraging besparen.

Overstappen van blogger naar wordpress

Van blogspot naar wordpress

Om te beginnen heb ik een hostingpakket gehuurd bij Antagonist. Ik had mijn domeinnaam al bij hen en voor €150 per jaar huur ik nu een hostingpakket. Dat is behoorlijk duur maar het pakket is ongelimiteerd. Ik kan dus zoveel foto’s uploaden als ik wil en hoef me nergens druk om te maken.

De volgende stap is natuurlijk een thema kiezen, die kun je gratis vinden maar ik heb een thema gekocht. Ik kocht mijn thema voor $75 bij Themeforest. Zo’n thema mag natuurlijk helemaal jouw smaak zijn, toch zijn er kleine dingetjes die je wil aanpassen en dat gaat via WordPress niet zo makkelijk als bij Blogger. Daar kun je eigenlijk niet heel veel verkeerd doen door wat in de html code te rommelen, WordPress werkt met PHP waar enkel een puntje teveel of een spatie te weinig ervoor kunnen zorgen dat je niet meer kan inloggen (been there, done that).

Nadat WordPress.org geïnstalleerd was en het thema ook goed weergegeven werd was het tijd om de blog over te zetten, spannend! Om te beginnen werkte de ingebouwde plugin niet dus moest ik op zoek naar een andere plugin. Ik vond die plugins in het begin best wel ingewikkeld, waarom zijn er zoveel verschillende die allemaal hetzelfde doen? De plugin werkte en deed er ongeveer anderhalf uur over om alle 1400 blogposts én de bijhorende reacties over te zetten.

Oude blog doorverwijzen

De volgende en misschien wel belangrijkste stap is het doorverwijzen van je vorige blog naar je nieuwe blog. Dat leverde bij mij wat problemen op want de doorverwijzing werkte enkel van artikel naar homepage. Wanneer je dus via google een artikel van mij aanklikte, bijvoorbeeld http://www.misslanghaar.be/zo-gaat-je-haar-sneller-groeien dan kwam je terecht op de homepagina van Lots of locks en kreeg je geen artikel te zien.

Toen ik een plugin had gevonden die het wel goed deed bleek dat een 302 redirect te zijn. Daar is Google niet blij mee en dan zou je wel eens afgestraft kunnen worden omwille van dubbele content. Ik begon een beetje te panikeren omdat het allemaal zo lang duurde en wou echt niet voor onbepaalde tijd uit de Google zoekresultaten verdwijnen dus verwijderde ik elke blogpost op Blogger en plaatste een redirect op de homepage van mijn oude blog. Jammer van mijn plekje in de zoekresultaten maar zodra Google mijn nieuwe blog had geïndexeerd zouden mijn artikelen wel weer ergens gaan verschijnen, wat na een paar dagen ook het geval was.

Blogspot vs wordpress

Vanaf toen ging het tikken van nieuwe artikeltjes via WordPress. Ik moet zeggen dat na 5 jaar Blogger, ik de eenvoud en vooral het visuele een beetje miste, maar na een paar dagen wende dat wel. WordPress is vooral interessant door de vele plugins waardoor eigenlijk bijna alles mogelijk is. Zelf draai ik momenteel 7 plugins voor mijn blog. De meeste plugins voor WordPress zijn gratis maar als je voor je webshop echt goede plugins wil dan zijn die wel betalend.

Wat is nu echt belangrijk mocht je overwegen om over te stappen naar WordPress?

 • Neem een hostingdienst die een goede service levert, ook al is die wat duurder. Vooral in het begin kan het handig zijn als je wat hulp krijgt met het instellen van bijvoorbeeld je nameservers.
 • Maak een child theme, zo kun je veilig dingetjes in je thema veranderen zonder dat alles offline gaat als je een foutje maakt. Child Theme Configurator is een handige plugin voor het maken van een child theme.
 • Ga niet panikeren als er eventjes iets fout gaat waardoor je layout er raar uitziet. Probeer aan je site te werken op tijdstippen waarop er weinig bezoekers zijn.
 • Vraag indien nodig hulp in een WordPress groep op Facebook, bijvoorbeeld de WordPress Support NL-BE groep.

Aanvankelijk wou ik ook mijn webshop overzetten, met de Woocommerce plugin kun je namelijk een webshop draaien op WordPress. Van dat idee ben ik afgestapt omdat de shop naar mijn mening draaiende wordt gehouden door tientallen plugins en nog was het niet helemaal naar mijn eigen smaak. Ik had teveel het gevoel dat het een achteruitgang zou zijn voor de webshop en heb er dus voor gekozen de shop te behouden via CCVshop.

Als jij ook bent overgestapt van Blogspot naar WordPress laat dan zeker even weten hoe de overstap verlopen is.

RelatedPost

12 Reacties

 1. 11 mei 2016 / 8:48 AM

  Ik ben toevallig sindskort ook over gegaan van Blogger naar WordPress. Ik heb er totaal geen spijt van en alles is heel goed en soepel over gegaan mede door de goede service van Justhost.nl

 2. 11 mei 2016 / 12:40 PM

  Ik ben ook overgestapt en dat zonder enige kennis er van. Soms heb ik nog wel eens spijt en mis ik de eenvoud van Blogger. Maar alles went 😀

 3. 11 mei 2016 / 1:36 PM

  Het is nog niet simpel voor over te stappen zo te lezen, ik blijf toch nog eventjes bij blogger 😉
  X

 4. 11 mei 2016 / 10:20 PM

  Ik vind het goed dat je die overstap hebt gemaakt. Eerlijk gezegd vind ik je pakket nog niet zo duur bij die host. Zeker niet als je zoveel foto’s mag posten als je zelf wilt. Dat is natuurlijk mooi meegenomen voor een blog.

 5. 12 mei 2016 / 12:36 PM

  Stoer dat je alles zelf hebt overgezet 😀 Zou me zoveel stress geven! Ik zit al jaren bij WP maar heb het geluk (of soms onhandigheid) dat een goede vriend daar zijn baan in heeft en de echt technische dingen voor me doet. Resultaat is dat ik altijd iemand heb die kan helpen als er iets fout gaat (heel fijn!!!) maar ook dat ik veel minder weet of leer en dus uiteindelijk lastiger dingen zelf aan kan passen. Je blog is mooi geworden hoor!

 6. 12 mei 2016 / 7:39 PM

  Goed artikel 🙂 zelf ben ik direct begonnen met een host en WordPress dus geen ervaring met Blogger. Het is wel de beste stap die iemand kan maken denk ik, als je wat verder wilt komen.

 7. 12 mei 2016 / 10:11 PM

  Heb er wel eens over nagedacht, maar ik ben gewoon te bang dat het mis gaat! En daarnaast bevalt Blogger mij eigenlijk nog wel haha!

 8. 18 mei 2016 / 8:49 PM

  Ik blog al lang op Blogger en dat bevalt me wel, dus ik blijf er gewoon hangen. Ik heb persoonlijk niet zo’n nood aan iets anders, dat telt ook. Maar chapeau dat je het allemaal zelf gedaan en geregeld hebt!

 9. 23 mei 2016 / 9:09 PM

  Ik zou dolgraag overstappen op WordPress, maar durf er eigenlijk niet aan te beginnen…
  Heb het ooit een keer geprobeerd en eindigde nergens, terwijl ik verder juist heel goed overweg kan met html en dergelijke…
  Misschien toch nog maar eens in verdiepen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *